D Eksperiment

23472190_10214779271343711_8790981342340781844_n

Ne, ne govorim o psihološkem trilerju iz leta 2010, čeprav je bil moj namen po svoje sličen. Prestrašiti. Ozaveščati v resnici. Kajti splet je avtocesta, ki te sicer hitro pripelje od A do B, a te lahko vmes hitro kakšna reč povozi. Zato smo se v šoli prejšnji teden šli dan varnosti na internetu.

Vsak dan opazujem osnovnošolce, ki komaj čakajo, da lahko na plano privlečejo svoje mobilce. Kaj vse z njimi počnejo, mi je skrivnost, a nekaj je vendarle očitno. Vseh uporabnih lastnosti teh žepnih opek sploh ne izkoriščajo. Zelo dobro pa poznajo zabavno plat svojih večstoevrskih igračk. Toda v želji po velikem številu sledilcev, lajkov, srčkov in komentarjev naredijo marsikatero neumnost, ki bi jih lahko kdaj drago stala. Internet namreč ne pozabi in ne odpušča. Zato smo v šoli sklenili, da otroke opozorimo na snežne kepe, ki lahko nastanejo, ko nekaj spustimo v medmrežje, o čemer sem pred časom tudi pisala.

Omreženi otroci

14. novembra sem torej ob začetku pouka s svojih Twiter in Facebook profilov v svet poslala zgoraj prilepljeno tabelsko sliko. Poleg sem zapisala prošnjo, naj ljudje, ki to objavo vidijo, sporočijo, od kod so. S tem sem želela otrokom pokazati, da se lahko naše objave v zelo kratkem času znajdejo na drugem koncu sveta. Še posebej pomembno pa se mi je zdelo, da svoje učnce opozorim, da nad objavljenim nikoli več nimaš nadzora. Tale slika bo zdaj na netu za zmeraj. Pa čeprav bi jo izbrisala.

Facebook objava

Twitter objava

Poskus je več kot uspel. Že v času pouka je FB-objava dosegla vse celine, razen morda Antarktike (od tam se nam res ni nihče javil). Sicer pa smo do danes zbrali 479 delitev in 166 komentarjev. Na Twitterju je šlo nekoliko slabše, kar se tiče oglašanja iz tujine, čeprav je objava do sedaj dosegla okoli 8000 pojavljanj. Če bi se pred tablo postavila v modrcu, bi bil najbrž odziv večji, verjetno pa bi  poleg vsega tega dosegla še objavo v osrednji informativni oddaji. In prijavo na inšpekcijo. Toda šalo na stran. Če bi bila to neka sporna objava, za katero ne bi želela, da jo vidi ves svet, bi se res hudo opekla. Splet je največja tercialka. Bodite previdni, kaj ji poveste.

Zelo zelo pa se zahvaljujem vsem, ki ste objavi delili in nam pomagali pri pomembni življenjski lekciji.

Ustno zahvalo ter debato na to temo smo užgali tudi na najboljšem podkastu naokoli. Poslušajte Apgrejd in podprite Apparatus, da lahko hude vsebine delamo še naprej.

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s