720 utripov srca

ali

Življenje je ruska ruleta.

Z veseljem pograbim kriminalko. Mojo otroško domišljijo sta s svojo nenadkriljivo, misteriozno in malodane nečloveško genialnostjo napajala Hercule Poirot in Sherlock Holmes. Detektivi v romanih, ki jih berem danes, so še zmeraj genialni, a dosti bolj človeški. Pijejo kot žolne, imajo razrvane ljubezenske odnose, divje nočne more o nerešenih primerih ali polomljene noge. So resnični ljudje, ki rešujejo resnične primere.

Jaka Tomc bralca v romanu 720 utripov srca seznani s prav tako precej vsakdanjim kriminalistom Rokom. Ta je uspešen, mlad in zagnan. Hkrati pa zna sočno zakleti, spustiti po grlu kak požirek špirita in se strastno dati dol z žensko, ki jo obožuje. Da bi se zdel še bolj domač, ga avtor sprehaja po znanih lokalih v Ljubljani, kjer ga bomo v bodoče bralci zagotovo po tihem pričakovali.

Literarnega junaka v resničnosti? Ja, kaj pa je resničnost? Če sprejmemo Tomčev ustroj vesolja, potem je realnost mnogo več, kot si upamo priznati. Pravzaprav realnost postane samostalnik v množini – kot odsev v dvorani ogledal, kjer pravzaprav nikoli ne veš, ali pred teboj stoji izvirnik ali zgolj odsev. Tam pravzaprav ne veš več, ali nisi morda ti sam zgolj eden od odsevov. Zato najbrž ni nemogoče, da ne bi v eni od teh realnosti nekje v centru srečali Roka in z njim spili kofe.

Rok je morda realističen lik, toda njegov svet postaja vsak dan bolj večplasten kot listnato testo. In v svetu, kjer prostor in čas ne ubogata nobene pametne ure, mora loviti barabe, pokrpati prijateljstvo in rešiti ljubezen. Bo zmogel?

Če Forest Gump dokaj optimistično o življenju razmišlja kot o bonbonieri (če seveda ne naletiš na marcipan), je Rok prepričan, da je življenje ruska ruleta. Z njim se igramo, dokler nam ne raznese glave. V kateri od vzporednih dimenzij nam je mogoče ne takoj, toda naboj čaka vsakega. “Morda jutri, morda čez polovico večnosti.”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s